0

atas bawah adalah kehidupan

jalan dari surau.nak ke kelas.prep malam.aku jalan tak pandang bawah.sampai kat mesin gedegang.menjalankan tanggungjawab tekak dengan air lemon tea setin dua.tertunduk nak ambik air.baru perasan tali kasutku terurai.

moral of the kelas tambahan : hidup jangan lupa pandang ke tanah kerana asyik dengan ketenangan langit.
0

Biar mimpi sampai ke bintang

cerah.di hadapanku kini hanya lembaran putih yang terbentang.Tiada rumput hijau.tiada langit biru.semuanya putih.sakit.mataku sakit.buntu mencari jalan keluar dari mimpi yang tak berpenghujung ni.

aku pernah terbayang.pernahkah aku sampai ke situ.kadang2,mimpi pun kita tak ingat.kecuali mimpi orang yang dikenali.

bincangkan.
0

movie time is silent time.quite please..

al kisah di sebuah sekolah yang dirahsiakan namenye.di mana semua budak2 bawah umur menonton movie bersama-sama pada cuti yang sultan bagi sebab menang bola.well,kawan orang pahang.maka terdapatlah sepasang bff junior ni.al maklumlah pada mase tu kawan dah form 4.akak form 5 tengah exam.bilik tv xde gangguan.so,we are senior.heheh.

"wei citer ape ni?"
"Dampak"
"caner citer dia?"
"Tiger abang Pak Lang tu sebenarnya ayah Idrus...bla...bla..bla..,last skali Nickhun Malaysia/Afran tu mati."
 "mati?ala,ciannye,dahla hensem"

[maaf atas kesalahan tatabahasa.al maklumlah junior.mane reti cakap bm.]

ok part hensem tu aku tau dah.haha.apa yang kita harus lakukan dengan makhluk sebini?wabak ini semakin menular dikalangan masyarakat kita.

"ahh...ohh...hero nak mati ni,nak mati mase ni lah"
"alah,ayah aku cakap hero takkan mati lah"

ni lagi satu.citer sekarang ni kita boleh agak dah ending dia.tak kisah lah citer melayu ke inggeris ke,china ke,jepun ke...apatah lagi korea.

kelas tambahan : dik,aku harap aku tak jumpa kau lagi kat bilik tv.merungut psl movie yg aku tengah tengok.kalau tak aku suruh kau jalan itik satu aspuri.haha.macam buat je.btw.thanks to homework powerpoint p.islam and biologi.sekarang lancar je aku menaip di keyboard ni.sekarang pukul 3.33 a.m dan aku terpikir akan short story about qwertyuiop.cis.
0

Sekolah Baru Geng Baru Pengalaman Baru

Now i'm an instarians as known as the student of sbpi pekan. proud to be one of them.but it's also tiring.as a gift for this very special experience,i'm presenting you all a video about my dormmate.

video

ambek kau kemain speaking nye.hahahaha..saja tu gimik.ni mase last day di sekolah tu.geng form 4 belaka deh.kbai.
 

0

he and us

The kid has no ability to have a walk on his own like others did.he's special.

He is infront me.trying to get up on the fluffy soffa.he failed.

So he try.again and again.

He fall every singgle move he have done.

He still not give up.

Now he able to stand up..by his knee.

He is dissable.but it is not impossible for him to stand still.so why we can't do exactly like he did?we even can run reversely while he only can run his eyesball.look at us.
0
Suatu hari di Dema a.k.a DM (for an uptown hostel student)

Soul             :Akak,Abg Guard tu hensem.mana kawen lg.
Akak DeMa:Memandai je kamu ni
Waha           :Betul..,saya tengok profil dia dekat board.Ada chance la akak.
Akak DeMa:hah,bolehlah korang kenenkan..

maka gelaklah kami bebudak ni dengan akak DeMa.saje gurau petang2 mengisi kebosanan hidup di asrama.

Senangnye hidup akak Dema ni.tolong masak sikit.ngumpat cikgu sikit.kejar budak yang curi ayam sikit.mana-mana patut.kawen dengan pak guard.dapat anak .berhenti kerja.dduk dkt kg.tunggu cucu balik.tak complicated.

MACAM KITORANG

"malam ni kelas bio,di makmal,bawa model bioskor"

"petang ni cikgu nak buat kelas.pukul 3pm sharp!bilik bahasa."

"kamu takde paper jumaat kan?saya ambikkelas kamu satu hari.bawak modul kimia"

"setiap malam selasa dan khamis saya buat kelas fizik.saya akan tanya sengsorang apa yang saya ajar minggu lepas.sape tak dpt jawab,jalan itik satu aras ni!"

tu baru kes cikgu.belum lagi masuk kes pembezaan.bukan addmath.tp pembezaan sepapat,nama diberi.

"berapa A dapat exam baru ni?"

"usaha lagi..,anak makcik dah ke luar negara"

"awak kena pilih hala tuju awak awal-awal"

"skor addmath dah subjek sains.tu penting utk masuk U"

memang senang pun nak skor bio tu.memang senang pun nak masuk U tu.memang senang pun nak dpt kerja bila dah keluar U nanti

"tulah budak sekarang.susah sikit.alasan banyak"

"zaman saya dulu takde macam ni"

"awak ni kira bertuah hidup zaman ni.macam-macam kena suap"



-BM dan sejarah wajib lulus kalau tak tak dapat sijil
-sj ade esei kertas 3
-sistem pelajaran berpusatkan pelajar.cikgu tak bagi lelebih.suruh cari sendiri.buat presentation.library buku sikit je.computer lab takleh masuk.balik sebulan sekali.mana nak cari bahan?celah mana habaq maii..

susah hidup zaman sekarang ni.semua orang pandai-pandai.kenapa mesti orang yang masuk U tu dipandang tinggi melangit?kenapa mesti membeza-bezakan orang.kenapa mesti budak pandai masuk bidang sains?aku remaja.banyak berfikir.ini masa yang sukar utk aku buat pilihan.

0

dunia oh dunia

bukan salah dunia mengandung

mengandungi kita

manusia

yang menganggap kerjaya yang baik menjamin kehidupan yang lebih baik

lalu wujudlah sistem pembelajaran

pelajar ditekan untuk belajar

oleh guru

oleh ibu bapa

unutk mendapatkan kerja yang baik

lebih baik daripada mereka

kadang2 aku tertanya-tanya

hidup memang macam ni je ke

belajar pandai-pandai

masuk sekolah bagus

belajar lagi

masuk universiti

belajar lagi

dapat kerja

kerja pulak

lepas tu?

kahwin?

lepas tu?

jaga anak dekat rumah jugak

orang cakap

bersusah-susah dahulu bersenang senang kendian

stress perkara biasa

semua orang stress

tapi bagi aku

kalau dah senang kenapa nak susah

kebudak-budakkan?

ya,aku budak lagi

tak nampa jalan luar lagi

betapa susahnya dunia di luar

aku bosan hidup macam ni




0

the world become worst

You don't have any idea how stressful i'am

i don't have any idea how stressful you are

we even don't know how to understand our felling

so it became worst

day by day

night by night

nobody cares

what you feels

nobody want to know your problem

cause their also have their own problem

to settle with

they don't want to put another problem onto their problem

so it became even worst

the world become worst
0

Hari Stress Semalaysia

*sedut jerebu dalam blog

kita hidup bermasyarakat

lagi lagi bila kita menetap di asrama

menetap?

haha.tumpang.

ya.tumpang lagi meyakinkan bunyinya.

aku stress.

dengan sekolah baru ni.

dengan kawan.

dengan cikgu.

dengan pak guard.

dengan makcik cleaner.

jua makcik DeMa.

cikgu cikgu buat aku meluat nak belajar.

daripada tak suka jadi meluat.

selalu bandingkan zaman dia dengan zaman sekarang.

zaman berubah,cikgu.

kawan kawan buat aku emo dengan perangai tak ade adab dorang.

bila aku emo mula lah marah.tak suka.

hish.


0

jangan pernah kau terpikir yang childish tu sama dengan radish

childish = kebudak-budakkan

pada suatu cinta dahulu...

takdelah dulu sangat ..tapi

haritu

aku bengang.

bukan apa

si pipah(bukan nama sebenar).dia kawan aku.yang sangatlah berjiwa rakyat.jua mempunyai semangat setiakawan yang amatlah tinggi.

tinggi.

mesti kau faham.

tinggi dia sampai satu tahap dia akan bengang kalau ada kawan dia yang sorok masalah dari dia.

aku bengang

tak semua masalah boleh kongsi.

aku tetap bengang.

sebab aku defend kawan yang takmau ceritakan masalah dia tu.nama dia jamilah(bukan nama sebernar).aku ingat dia memang kurang kasih syg.

dia memang kurang kasih sayang.

aku tak salahkan dia.

tapi aku terus bengang bila

dia cerita dekat fb

nampak mcm kitorang ni jahat

tak layan dengan dia,puncanya.

bila ditanya taknak cerita.

kenapa cerita dekat fb?

nak tarik perhatian orang?

nak aku mintak maaf?

memang taklah.

aku ego.

tak suke minta maaf ats mende yang celah gigi macam ni

seandainya kau baca.aku mintak lepas ni kau jadi lebih matang.

dah sampai masanya kawan.

kelas tambahan : saja buat emo . kahkah
0

Si Kaya dan Si Miskin

Sekarang ni dalam banyak-banyak drama dan filem,kebanyakan watak utamanya gengster.yang cool.hot.dan hensem.

haha.

tapi watak utama tu biasanya gengster tu sebenarnya baik.nama pon cool kan?oh.... ohsemmmnye..(hentak kaki)

sama lah macam budak sekolah yang konon gengster bagai sekarang ni.kau ingat dia jadi camtu sebab apa?

yang pasti ada 2 sebab je.

sebab dia kaya

atau dia miskin.

si kaya kurang kasih sayang

si miskin takde duit

nampak permainan dia?

jadi janganlah korang sesuka hati menghina diorang.bak kata omputih,don't judge a book by its cover..




0

Kaitan Antara Bun dan J?

bukan adik-beradik mahupun pakwe makwe yang sedang bermama papa.cuma nama glamour yang bagi banjir.

aneh?

sedangkan Ibrahim Posto menjadi Ayiem Fyllo.kenapa banjir takleh jadik Bun J?k.hentak kaki sekarang.

ah sudahlah.aku nak habiskan gambar2 dalam handphone ni.lepas tu nak buang je.untung2 kalau rindu leh tengok dekat blog jekan.okay.haritu banjir.takdelah teruk macam tahun 2011.seinci lagi nak naik dalam rumah.kalau ada kereta yang lalu lalu terhasillah ombak maka habislah rumah aku.k.over.

macam kolam.jom terjun bersam




ayahku bila berpayung..ayuuu...

bapaku pulang dari kerja.oh tidak.dia nak punch card.jangan tak tau bebanjir pun kena kerja tau.



tengoklah daulatnya motor pun dduk dalam rumah.
bukan satu,bukan tiga,tapi dua motor tau..hakhak
kasut plastik.konon tak masuk air.macam asli dah aku tengok


kasut dia dah masuk air
goku konon.kemehameha katanya.



kelas tambahan : dibatalkan sebab banjir..woh yeah woh yeah
0

Si Pengejar Layang-Layang

oh bukan nak cerita pasal buku ni

bukan jua versi melayu ni
meskipun buku tu memang best (...) menyentuh hati (...) tapi aku nak cerita benda lain yang berkaitan lelayang ni..cerita spiderman tajuknya.
menggulung benang yang serabut sama seperti mencari benang dalam tepung (ceh)
ntah pape kan dia ni.siap pakai sarung tangan ninja hatori.oh tidak.naruto katanya..
mencari angin sampai...tengok lah selipar dia..kahkah..

akhirnya spiderman tersebut terbang jua...ketika aku sedang bermain doktor cabut gigi dalam handphone
ku sangka angin hingga ke petang rupanya tiada sebentar lagi.lalu mendarat lah spiderman tersebut tanpa rasa ragu2 jua menyesal dengan kemungkinan2 yang akan kami lakukan terhadap beliau nanti (muka ganas) 
dan jatuh lalu tersangkut pada kabel jua akhirnya.itulah nasib spiderman tu di akhir cerita-the end-
kelas tambahan : model : adikku yang tersakiti..haha.. photographer : aku yang aktif lagi cergas menangkap gambar sambil terbaring terlentang-lentang..professional katanya..apa-apapun kamera yang digunakan yang pastinya bukan DSLR.eleh.tak pro langsung.sila joget reramai.
0

cara saya

tak ape kalau takde geng tengok favourite movie bersama.jangan tak ade geng nak terjun laut bersama.k.takde kena mengena.

apa-apapun..aku tetap nak cari geng yang suka tengok favourite movie aku.so,sesiapa yang pernah tengok citer2 dibwh sila daftarkan diri di twitter dan fb aku.ceehh..


  • New Police Story (tak pasti maksud dia polis tu yang baru atau cerita tu yang baru)

pasukan penjahat
pasukan polis
apa yang penting cerita ni ada daniel wu..woo..woo.. henseng woo...
  • My Wife A Gangster 1 & 2 & 3
My Wife Is A Gengster 1
dia ni comel.dan ganas.suka.suka.haha..

suka yang pertama sebab lebih ganas.tp juga lebih 18 ke atas.wohoho

My Wife Is A Gangster 2
yang kedua ni kelakar dari pertama.less 18sx dan sambungan dari pertama.still,aku tak paham mane hilangnya suami dia.tak dijelaskan dlm cerita yang pertama.

My Wife Is A Gangster 3
yang ketiga lebih keperempuanan tapi 18sx dia kurang dari yang 1 & 2.gangsternya chinese,suaminya korean.untunglahh dpt wife gangster.

  • L for Love L for Lies 
para pelakon
yang ni tak banyak gambar sebab aku dah buat ulasan 3 full mahjong paper dekat sini.

  • School 2013

sure ramai yang tengok citer ni.citer terbaru.nama pun 2013 kan.aku suka citer ni sebab dia menceritakan ttg konflik budak sekolah menengah dan guru tu sendiri.so,kita faham sebab kita budak sekolah.dan kita gembira sebab ada orang paham kita. (Y)

  • Quiz From God

cerita ni tentang doktor ape ntah nama dia mengalami sindrome (...) kau bajet aku nak ingat nama saintifik segala ni.tapi yang pasti sindrome tu membuatkan penghidapnya ada 2 personaliti.nak tau mcm mana? tengok sendiri.

  • Ten


satu lagi cerita penyiasatan.ketua dia seekor/seorang vampire.apa-apa jelah.yang pasti best jugak

  • Yes Or No 1 & 2
Yes Or No 1
aku lagi suka yang pertama sebab yang kedua pie sangat manja.eww.eww..

yes or no 2
yes or no 2

cerita ni tak pernah disiarkan di malaysia sebab ni cerita lesbian.oh no!! haha.. tp aku tengok sebab sweet.


  • Ultraviolet
ingat apa? aku buat tajuk blog tu takde maksud?? haha..citer ni best.citer masa depan.bahasa yang digunakan:ThaiHindi.bapak pening... anyway..cerita ni best.try lah tengok.

nampak tulisan dekat pedang tu? ThaiHindi

lawa rambut


yang aku suka pasal Violet ni dia boleh tukar2 kaler baju dengan rambut dia.ohsemm

kelas tambahan : huraikan kesimpulan dan kau hebat.

0

Cinta Itu Boleh Diibaratkan Bagai Makan Sambal Belacan

Cinta itu bukan keamanan.
Cinta itu medan pertempuran.
Antara hati dan perasaan.
Bukan dengan senjata tetapi dengan keikhlasan.
Memerlukan pengorbanan dalam setiap perjuangan.

kelas tambahan:mengada gila entri aku.peliss.
0

saya suka awak tak suka,awak suka saya tak suka.

.


apa?memang taklah aku nak citer boy band favourite aku kan.bukan jua kesukaan aku kepada ayam bandar melebihi ayam kampung yang kurus dan hitam main hitam manis tu.cuma nak bagitau yang banyak perkara yang aku suka tapi aku tak mampu buat.tak paham?kau memang.

misal kata aku minat tengok orang design baju dan aku rasa aku pun nak design satu dress dengan whatsoever perincian2 dia tu.tapi bila pegang pensel dengan kertas yang baring terlentang atas meja tu,aku tau aku takde imaginasi untuk mereka.aku pandai lukis kalau aku dapat gambaran.maksudnya bila contoh gambar yang aku nak lukis tu ada depan mata aku.barulah lah aku boleh lukis.

yang kedua aku minat semua benda pasal hack atau godam.minat aku sampai aku tau kumpulan hacker ni ada kaler yang melambangkan peribadi diorang.aku dah jumpa banyak aplikasi utk hack orang tapi bila aku cuba failed.sedih!dan ada satu hari kawan aku mintak pecah masuk dalam acc fb dia sebab di lupa password,so aku try berjam-jam,still tak dapat.then dia mintak tolong sorang lg kawan dia.boleh.aku kuciwa kuaci mendengarnya.dah lah satu habuk pasal virus komputer aku tak tau.nak jadi polis siber kunun.*menangis di balik tabir*

dan yang paling penting aku still tak boleh speaking.aku banyak kali perasan jadi omputih.cakap bahasa dia dengan slang yang betul.tapi tu cuma dalam tandas.bila keluar nak cakap dengan orang.*pap*.lesap.kosong otak aku sekosong si kosong
si kosong
mungkin aku kurang keyakinan diri.mungkin aku tak banyak praktis.mungkin aku tak aktif bercakap.dan mungkin bila nanti,kita kan bertemu lagi..*nyanyi*

last..last...ingat nak habiskan je tadi tapi teringat pulak yang aku tak minat belajar tapi aku mahir.aku minat kemahiran tapi aku tak pandai.

kelas tambahan:minat saja tak cukup.perlu selaras dengan kebolehan.


0

budak sains mengubah bunga?

duduk termenung rusa di paya,
melihat si belang menjahit butang,
hairan sungguh hati saya,
melihat jaguh mengkaji bintang.

awan dan bulan berbual-bual,
memuji diri menaruh bangga,
hati di dalam soal-menyoal,
pabila professor mengubah bunga.

tak semestinya atlet tu tak pandai sains dan tak semestinya budak yang ambik aliran sains tu tak berkebolehan dalam bidang rekaaan kan?

bukan nak bagi motivasi nye pun.saje nak kaitkan dengan citer mase buat eksperimen haritu.haa...nampak?jauh u-turn.ape-ape pun,dengan naluri pemangsa aku ni aku dapat rasakan aku dapat markah kesian je dari cikgu bio.asyik2 Tang si budak cina tu yang betul.asyik-asyik dia.asyik-asyik dia.*meroyan hentak2 kaki berdarah gusi*

boleh pulak dia dapat mikroskop yang power tinggi and yang latest punye tu.kitorang dapat yang standard lama yang kalernye dah menguning bak padi yang memasak di sawah.padi memasak?maafkan saya.tolong jangan gitau pengetua.

dahlah berebut mikroskop sampai gaduh member ku hawa.eh?tak..tak..nama dia bukan hawa.dah cikgu nak siapkan masa tu jugak.mikroskop yang boleh gune ada 2 je.sila jeles dengan kemudahan sekolah kitorang ye.*libas rambut*
patutnya ini bentuk sel bawang

then,boleh pulak sel bawang kitorang tu mandi buih dekat dalam slaid kaca tu.bengang tul aku.dahlah busuk tangan bau bawang.dah berapa kali pi kupas bawang nak ambil epidermis dia tu.leceh betul.berbalik kepada bubbles tadi.kena marah dengan cikgu sebab biarkan sel tu mandi buih tak ajak dia.cis.lepastu kumpulan lain lak melakukan rampasan kuasa ke atas mikroskop kitorang.keje lambat dengan sel pipi tak observe lagi sebab duk sibuk gunting sel bagi kecik lah,letak iodin lah.sumpah rasa nak telan je bawang tu depan cikgu.

last2 lepas group Tang siap lukis sel dia yang lawa tu.aku terus letak sel bawang group aku.JELAS PULAK DAH SEL TU DEKAT MIKROSKOP TERSEBUT.nampak?mikroskop dia power kuat sikit.dekat mikroskop kitorang asyik nampak bulat2 macam air sedangkan sel bawang petak2.eeii.*gaya gedik*Tang jugak dapat markah bonus.

satu lagi,nak gitau yang kawan aku dah TERretakkan satu slaid kaca bila sibuk ketuk2 dengan jarum tenggek utk keluarkan bubbles tu.aku lak nak tarik keluar kaca tu sampai terus pecah.apalagi,seludup buang masa cikgu sibuk tolong group lain.*mata menjuling keatas*nasib baik slaid tu banyak.taklah kena ganti kan.fuh.fuh.*tiup karipap panas*

kelas tambahan:berguru kepalang ajar,tak tau belajar.*buat tak tau bila tak ingat peribahasa yang sepatutnya*

Back to Top