0

bila curi selipar di masjid terlalu mainstream





tersedak biskuat pagi-pagi terdengar berita ni dekat tv.nak salahkan dia pengganggur ke nak puji sebab dia berjaya bawa tradisi curi selipar di masjid kepada suatu tahap yang baru? kahkah.
0

Taklimat Kimia Daerah Pekan

masa ni aku dapat join budak kimia sebab markah kimia orang lain rendah dan aku meningkat.eh tak.bukan aku terer sangat.aku benci kimia.antara kimia dan bio,bio lagi senang.gitew ~(=..=)~ *jejoget.

markah aku naik sebab dapat skop.cuma orang bebal je tak reti nak memanipulasi skop.kahkah.setakat dapat tajuk apa masuk pun dah kira bertuah sebab aku boleh hafal bab tu je.sebab kimia ni banyak sangat bab dan kompleks nak mati.bab dia pulak saling berkaitan.tapi nak kata meningkat sangat tak lah.sebab selalunya failed.tetibe dapat c.lol.tak yah nak bangga sangat lah kan.

waktu ni aku sangat eksaited sebab penceramah tu bagi skop.err,lebih kepada target.maklumlah sbp dan skop berpisah tiada.kahkah.jadi semangat gile aku mencatat citut soalan-soalan yang berkemungkinan keluar.tapi tau apa yang sadis?kimia spm aku tetap c.wkwkwkwkwk(gelak indon).ni semua sebab soalan spm 2014 memang jilaka habis satu ramalan pun tak kena.dan tuan dia ni pun main bantai jawab je tanpa berusaha meniru meja sebelah.ah~

dah nama pun ramalan kan.sama macam ramalan cuaca.disangka panas hingga kepetang,rupanya hujan ditengah hari.*pantun.eh kimia dgn addmath je aku c,yang lain okay-okay je.okay enough with spm.mengundang air mata di kala senja.eh?

meh belanja gambar. ^_^


maaf.takleh exposed muka sendiri.sebab aura terkejut tu masih ada.kahkah.

budak harian jugak yang rajin pakai baju kurung sekolah.*lempang diri sendiri


ni suruh budak sekolah lain ambik.aku tak tau apa masalah aku tak reti nak senyum depan kamera.haha.


pisang berbuah dua kali.takde makna ambik gambar kali kedua.lol.

kau tau aku benci kerja berkumpulan.nak-nak pulak kena pair dengan sekolah lain.nak-nak lagi memang aku tak hafal satu prosedur pun.nak-nak lagi-lagi kena bincang prosedur eksperimen pasal salt.SALT tau?! haha. T_T.

0

Malayhood-permainan legend

by erasing the paper

maaf.post ini sesuai untuk kanak-kanak 90-an saja.only 90s will remember kabo.haha.budak millenium takde dah childhood cenggini.


  • nama negara.paling jilaka perangai member yang suka pilih huruf susah macam v dan x.

  • lompat getah.bau dia pergh.legend sungguh.nak-nak getah bungkus nasi lemak semalam.
  • dulu tak main betul pun.cuma guna duit dan acah-acah business women berjaya.lepas tu tak tau apa tujuan pi koyak-koyak.lepas tu buat duit pakai daun je.
  • fuh.mana nak cari lagi mende ni.main susun-susun kotak.





  • lawan pemadam.kalau pergi kedai buku penuh budak laki je. -_-

  • main game pakai tape.mario contohnya.aku ada lagi koleksi-koleksi tape dia.waktu first time dpt ni eksaited hari-hari main.haha.
credit to barutahu.website yang mengingatkan aku game-game ni.terjah web beliau untuk tengok lebih banyak.sebab aku ambik sikit sikit yang aku pernah main je.maklumlah lahir tahun 97.dah agak nak habis dah zaman tersebut.tinggal sisa-sisa je.hahaha.


2

tonton rancangan realiti untuk mengenal realiti

isu remaja sekarang.

kpop haram kenapa hiburan malaysia tak haram.jakim menetapkan pemakaian tertentu untuk penyanyi korea tapi tidak artis malaysia.maka tersebarlah tazkirah-tazkirah panjang lebar di whatsapp mengapa ianya haram dengan tidak mengecualikan hiburan di malaysia.

benda yang senang jadi rumit.ilmu banyak sangat sampai hujah dah menyimpang ikut nafsu.ikut betapa 'setianya dan sanggup matinya aku mempertahankan kpop'.sebab mereka tak salah.ya mereka kafir.kau?

"dont hate the sinner,hate the sin."
sama lah macam
"i dont hate kpop/korea.i hate the fans"
  ke tak sama?haha

anyway,aku pun layan kpop(ikut jenis lagu).layan rancangan varieti dia.tapi aku tak BERIYA.sebab rancangan dia memang way much better dari rancangan malaysia yang drama je lebih.intipati kurang.except rancangan rtm.macam agrotek,suara kita hak kita,etc..

jujurnya,aku tak suka korean sekarang.banyak sangat pengaruh barat.tengok jelah short skirt yang betul2 short tu.takpun short pants yang gaya spender nenek tua tu(maaf cakap).melampau sangat dah sekarang.kalau aku tengok music bank,mak aku mesti cakap,"kesian budak-budak ni."kenapa?

fyi,sebelum debut diorang akan jalani latihan tarian dan nyanyian yang sangat dasyat dan padat.rumah pulak bawah tanah je.mostly lah.lepas debut baru dapat kemudahan segala.sebab tu kalau perasan tarian diorang sama je,cuba group forteen yang buat.terabur habis.lol.

kalau girl group.awal-awal diorang akan gunakan konsep comel.sampai semua dah reach adult age,baru buat konsep sexy.dan diorang mula hire budak-budak ni start belasan tahun.T_T.kisahnya sekarang bagi aku syarikat muzik korea ialah kilang penari dan penyanyi.

oh kalau kau ingat benda ni terjadi pada idol saja,kau silap.menurut statistik dunia,korea merupakan negara kedua mempuyai pekerja paling rajin(paksaan mungkin).kos hidup yang terlampau tinggi memaksa diorang berusaha keras.tapi tahu apa yang menarik? diorang tak pernah jadi amah di negara orang.itu yang aku salute.

aku takkan dapat tahu semua ni kalau aku asyik ke konsert kpop je.aku tau sebab aku tengok rancangan realiti/varieti diorang.kat situ,korang tahu realiti hidup sebenar mereka.baru2 ni ada rancangan My Neighbour Charles.rancangan tu buat aku sedar bertapa teruknya gaya hidup dan permikiran masyarakat sana.boleh kata agak tertutup mindanya.

kenapa mesti korea saja?sebab rancangan korea dah berlambak-lambak dekat tv malaysia ni.mana yang aku tekan mesti korea.permintaan yang tinggi mungkin.mungkin juga aku akan kupas realiti hidup masyarakat thailand kalau dramanya ada di malaysia.oh,kalau tak berpuas hati dengan pandangan aku kali ni,sila komen bebentuk hujah yang matang dan releven.mungkin aku salah? ^_^
0

Cantik Bukan Subjektif

cantik bagi melayu sangat tak subjektif.cantik bagi melayu mestilah merangkumi



  • kulit yang putih skala bed sheet asrama
  • dahi licin saujana mata memandang
  • muka kacukan (arnab dan rusa contohnya)
  • hidung mancung pipi tak tersorong-sorong
  • bibir comel walaupun ada sisa nasi
takkan melayu hilang didunia sangat entri kali ini.bagi aku kita ni bangsa yang suka mengagung-agungkan bangsa luar dari bangsa sendiri.asal muka cam yoona terus viral.heck,aku tak salahkan yoona melayu tu.dah memang cantik dari lahir kot.hahahaa.

tapi tapi tapi.aku nak sangat tengok muka melayu asal.pure tanpa kacuk.yang cantiknya tidak dibatasi warna kulit,tingginya hidung atau luasnya dahi.

mahsuri lambang wanita melayu ^_^
bagi aku,semua perempuan ada kecantikkannya yang tersendiri.mungkin sebab diri sendiri yang tak seberapa kpopnya muka,pernilaian aku sangat luas.kalau kau tengok muka perempuan tu lama-lama,kau sendiri akan nampak cantiknya.

yang tak cantik bila perangai tak secantik muka.yang tu serta merta kena banned dari penilaian aku.SERTA MERTA.tiada kompromi kata mister potato chips.hahaha.


2

Kelebihan Bersikap Neutral

Bagi aku,sekolah aku kuat main pengaruh kuasa.siapa yang lebih tinggi jawatan,siapa yang lebih genius,siapa yang lebih cantik,siapa yang lebih kuat bodek cikgu misalnya..

perangai orang macam ni memang sampai kebesar lah jawabnya.

jadi sebagai rakyat marhaen seperti aku ni yang tak berapa cerdik,tak berapa cantik,tak berapa berjawatan,dan tak reti bodek sangatlah diperlukan untuk bernaung di bawah kuasa-kuasa di atas.

namun...,

nasihat aku,jadilah seneutral yang boleh.sebab dengan jadi neutral,kau boleh..


  • kaut keutungan dari semua kuasa (boleh dapatkan tips kat mana nak cari skop dari si genius,dapat tips sental daki di badan dari si cantik,dapat tumpang membodek etc..)
  • kalau terjadi pergaduhan antara kuasa,kau tak perlu masuk campur dan penat mengerutkan muka dengan semua orang yang menentang kau.
  • dapat perlindungan.ini boleh dipraktikkan sekiranya ada orang nak cari pasal.
  • semua orang suka tak membenci kau.sebab kaulah orang yang sokong mereka semua.(caution:sokonglah bila betul,bantah secara berhemah atau diamkan saja bila salah)
  • pengalaman.boleh jadi bahan story time untuk anak kau bila besar.
tapi yang tak best bila orang panggil kau lalang.tak.kau bukan lalang.kau cuma bukan jenis orang yang loyal tak tentu pasal.yang sanggup butakan mata dan hati cuma sebab nakkan tempias pengaruh mereka.so,be neutral.okay?
2

MEASAT mogok GST kah?

takde.takde.entri ni takde kene mengena dengan sebarang wacana politik atau propaganda ahmad maslan.lulz.

pada ketika ini,ketahuilah aku sedang berusaha mengetuk-ngetuk kepala laptop ni supaya internetnya lebih laju..lebih keren..sebelum aku sedar yang ianya hanya mitos semata-mata.seperti mana lagenda mengatakan bahawa mengetuk remote tv membolehkan baterinya dicas semua.namun itu semuanya dusta belaka.

oh ya.pada yang tak tahu,MEASAT tu satelit Malaysia ya anak-anak..aku syak mereka semua sedang mogok di atas memandangkan untuk mendapatkan line yang keren.. sangatlah rare gitu.

okay jangan kata aku bebal sebab tak tau cuaca bumi sekarang dilanda kepelikkan tahap maksimum.dan jangan berhujah geografi dengan aku.haha.

kadang-kadang bila kita buat lawak sarcasm tahap dewa dewi kuberi nama cikkebum,orang seldom menyatakan kita ni bingai tak ingat dunia,atau kata lainnya.bodoh-bodoh alang.terasa nak jilat siku sendiri bila disangka sebegitu. (okay anda boleh berhenti mencuba jilat siku masig-masing.buruk beno gayanya :P )

contohnya bila aku nak jet kawan seperjuangan yang menggunakan bahasa rempit seperti yunk(yang),ax(aku),pewnut(penat) atau bahasa bitch(maaf cakap) seperti kuad dan ciked,aku berasa sangat sangat terganggu dan annoyed.jadi aku tanya balik dengan harapan dia left group tu dan sedar yang kuad sepatutnya dieja kuat.ini sangat lol apabila dia jawab balik seolah-olah aku memang bebal habis tak faham bahasa dia.

terseksa jiwa ragaku.uhuk.
0

regimen baru

apa rejimen pulak.

apabila aku mengambil keputusan yang tajuk usaha tangga kejayaan,gunung daik bercabang tiga terlalu ekstrem kemelayuannya,maka idea regimen baru tu langsung takde kena mengena.

haa.cemtu terdesak,poyo dan liberalnya pemikiran anak muda ini. *libas rambut

sebagai seorang wanita(ehem) yang terlalu dasat pengetahuan IT nya.aku memilih template dan widget sampai berhari-hari lamanya.ini pun siap alhamdulillah syukur kepada yang Esa tepat pukul 2 pagi tadi.

betapa usaha tangga kejayaannya perempuan ini. *kesat peluh

 jadi untuk meraikan kejayaan beliau ini.maka saya isytiharkan untuk berblogwalking tiga hari tanpa henti.jadikan trafik kau orang mencanak naik.menyelongkar entri-entri lama,dan mengklik nuffnang kalian.

menarik bukan?lulz.
4

blog under construction

tema dah baru.ehem.ehem.tapi tak siap lagi.ruang menulis makin sempit.malas pulak nak betulkan.leceh uools.shoutbox pun lintang pukang.nak kena coding balik lenim.tapi nak follow xde masalah.(kalau ade lah XD).sila tinggalkan url blog dekat ruangan komen.terima kasih. *bunyi operator


2

take everything for granted

dalam cara positif..semestinya.ini tak bermakna aku merupakan tulang belakang kepada kejadian sebab-dia-suka-aku-maka-aku-ada-hak-suruh-dia-buat-assignment-aku..atau, alamak-koyak-pulak-baju-dia-ni-takpe-la-dia-baik-tak-marah-punya... pffttt =..=

take things for granted tu maksudnya mengambil kesempatan.disebabkan rakyat malaysia ni suka mengambil kesempatan,meh aku tunjukkan camner nak ambik kesempatan cara mulia dan berkaliber sedikit.

contohnya aku suka tengok Adventure Time dan The Amazing World Of Gumball (ofkoslah kartun merapu tahap dewa-dewi kuberi nama cikkebum XD).kalau kau bukan jenis psikik mestilah kau dah anggap yang kartun tu langsung tak bermanfaat,membuang masa,merosakkan masa depan,meranapkan institusi pendidikan,dan memusnahkan harapan mak yang sedang menggoreng ikan kaloi di dapur.tapi cuba dalami apa muslihat di sebalik lawak tak berpenghujungnya tu.dalam merapu ada mesejnya.bukan macam aku,merapu takde mesej. psst:jangan mintak nombor.lol

bukan tu saja.kalau aku tengah main game paling tak berfaedah di dunia pun mesti pandai ambik kesempatan.contohnya belajar bahasa inggeris melalui game.ape?tak pernah buat?lagi-lagi kalau dia bagi mission yang aku tak faham.nak-tak nak berlari la pi cari kamus.takpun social game.yang jenis chit chat worldwide tu.kadang-kadang memang agak 18sx sikit.tapi kalau kau borak dengan mat salleh yang jenis nerd sikit,konpem dapat ilmu,beb.

baru-baru ni aku chat dengan mat german.takdak intro takdak ape,terus cakap pasal ekonomi n pembelajaran scandivania.gitew kau.kalau tanya orang kita,scandivania tu pun tak tau apa.malaysia,truly asia sangat..perangai.

so kesimpulannya,belajarlah memanipulasi buruk kepada baik.bukannya pandai menyebar yang baik menjadi buruk je.ilmu takde kencang duduk belakang phone,mengata orang sana sini.perangai tu tolong matang sikit.sekian.
4

Giveaway I AM Keychain By Hidayuayumie



first giveaway dari kak ayu yang memang ayu-cantik-jelita-aumm sempena ulang tahun kelahirannya yang ke 25 *fireworks

klik banner untuk join
sila view blog kak ayu untuk tahu syarat-syaratnya yeah?

GIVEAWAY AKAN BERAKHIR PADA 30 APRIL 2015


3 hadiah keychain sulam, I AM untuk dimenangi,semakin banyak penyertaan,hadiah akan digandakan.ayuh! mari sama-sama meriahkannya! 

p/s:untuk kak ayu.salam perkenalan.moga panjang umur dan murah rezeki di samping suami dan anak tercinta(ayat buku 100 karangan XD).dan moga makin ayu.dan moga happy always~mmuaah banyak :3


3

1st Giveaway Luarteko.Blogspot.com




omg~omg~

giveaway paling senang ni..memang nak give-away betul.huu~nak harapkan bulan jatuh ke riba tu takdelah,cuma cuba nasib.mana tau acara mandi bunga semalam berkesan(mitos).XD

apapun meh nak bagitau info pasal GA beliau.

"Giveaway edisi pertama ini akan berlangsung dari 18 April 2015 sehingga 03 May 2015.Keputusan akan diumumkan pada 04 Mei 2015 ya.Stay tune.Pemilihan pemenang pula berdasarkan kepada random.org.Bonus untuk top referral dan entry paling kreatif juga,saya dengan ini bermurah hati ecewayh nak bagi hadiah wang tunai RM20 untuk setiap sorang."-kata cik teko

syarat-syarat jeng jeng jeng..

  1. beralamat di Malaysia (sorry zayn malik-u tak dapat join.*batuk ) 
  2. follow blog luarteko.blogspot.com
  3. buat entry ringkas & dan tempek (tepek rasanya) banner giveaway di atas dan backlink ke giveaway ni
  4. copy and paste link entry korang (bukan dekat sini ye.huhu)
mudahkan~

dan hadiah-hadiah nye best jugak.tapi malas pulak nak copy sebab banyak.harap tak di-disqualify ye cik teko? huhuhu *kesat peluh
2

resepi butter sabun

ini malayhood tahap infiniti baqhang~


takdak motif sebenaqnya buat entri lagu ni.lol.

tak.cuma nak bagitau aku masa kecik-kecik duk mandi lama dalam bilik air bukan apa.main masak-masak sabun.habis lah satu buku sabun tu aku kerat.konon suka lah tengok mak menumis bunyi cheiiish~(sila ikut dengan penuh semangat ya..)

memori daun pisang~

masa kecik dulu rajin jugak buat resepi sendiri.tepung balut milo goreng,contohnya.tak boleh nak share resepi sebab impaknya terlalu -DONT TRY THIS AT HOME- gitew.dia punya parut duk ada lagi ni.huu~

bila dah besar ni entah jin mana tendang semangat nak tolong mak kat dapur.haha.
9

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015


ehem.kali kedua join XD.

sponsor untuk giveaway kali ni


TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN MENCABUT UNDI (",)

JOM BAGI MERIAH UOOLSS~


0

sebelah sayap

"orang yang melupakan sejarah pasti akan mengulanginya"

"kesalahan yang paling keji adalah apabila anda menangis di atas kesilapan yang sama"

aku baru tengok filem "JOKOWI" tadi.dan aku cuba share pandangan aku terhadap filem tu dgn kawanku melalui whatsapp.terkejut aku bila dia tanya, Jokowi tu siapa?

tentulah bukan salah dia,bukan?sekurangnya dia nak jugak reply.dari orang lain,ambik tahu pun tak.dan bukannya aku nak bagitau jokowi tu penting sangat.tak terjejas pun pemikiran sama ada diorang berhak ke matriks ataupun tidak.lol.

tapi sejarah tu.sejarah yang penting.semestinya setiap orang berbeza ideologinya.dan minatnya juga berbeza,kok.wkwkwk.*gelak indo(n).payah nak jumpa generasi aku yang minat sejarah sangat-sangat setanding dengan minat terhadap math dan kpop.(cuba menyembunyikan betapa menyampahnya aku tengok nombor =..= )

tak.takde nak menyalahkan sesiapa pun.cuba nak cari lagi sebelah sayap untuk ke masa silam.cuba nak cari orang yang bila aku mention tokoh-tokoh sejarah,dia reply "oh~sebab dia tulah negara bla bla ni jadi camni" atau "dia tulah pelopor kebangkitan bla bla" atau sekurang-kurangnya dia tanya "weh tv mana?" dan kitorang akan berbalas-balas quotes dari filem tu.

wahai sebelah sayap..anda di mana?
0

biar khadam hadam apa yang kita khatam

saya tiada khadam.harap maklum. XD

ceritanya terlalu ramai menjadikan aku seorang psikologi tak bertauliah sejak keputusan matriks keluar.sama kesnya bila singapura dilanda todak.hemph.macam tak kena je perumpamaan.

"saya nak pergi form 6 tapi atuk sebelah nenek saya tak bagi"

"saya nak ke matriks tapi takut keluar-keluar kena lelong"

"saya nak ambik diploma tapi 3 tahun tu lama sangat.saya nak cepat bekerja dan berkahwin."

ini LOL.ramai sangat orang.banyak sangat pendapat.dan yang mengalami itu seorang.lainlah boleh dibawa sepupu sepapat tujuh keturunan mahsuri belajar bersama,menangis bersama,ku bersumpah harap mati pun bersama.*muntah putih

sementelah aku ni pun tiada pengalamannya.tapi apa yang aku boleh katakan disini

jangan hiraukan kata orang.dan jangan kedekut nak bazirkan masa untuk belajar.cepat ke lambat tak kiamatnya dunia tu,awak.

dan rancanglah hala tuju anda sebaik mungkin.do your back up,also.kalau aku dapat macam ni macam ni jadi aku akan sambung ke sini.kalau aku dapat yang satu lagi pulak,aku akan ke sana.dan siapa pulak fitnah form 6 tu tempat buangan pelajar yang tak ke matriks atau asasi?

makcik pakcik,kekanda adinda,jangan sempitkan pemikiran kanak-kanak okay?haha.semua pendidikan ada baik buruknya.ni belum apa-apa duk dengar sangat cakap orang dah gelabah menangis pepasal tak tahu nak masuk kemana.

research.dah sentuh pasal hala tuju tadi kan?macam mana nak tahu?inilah yg kena buat.kemana coarse yg kita minat tu menjurus.apa pekerjaannya nanti.dapat gaji beriban ke tak lain cerita lah.pernah dengar beriban graduan mengganggur?sebab apa anak-anak...sebab memilih kerja.baru fresh graduate berangan nak jadi CEO.memang awak ada kelayakan.tapi takde maknanya orang tu nak senang-senang angkat.lainlah dekan sepanjang tahun.yedak?tu pun syarikat takut nak ambik sebab takut demand gaji tinggi.

so,mulalah dari bawah.sikit-sikit naik bukit.sehari selembar benang.pulau pandan jauh ketengah,gunung daik bercabang tiga.LOL.
0

berpolitik dan berparti itu dua perkara yang berbeza

amboi mak jemah berpolitik nampak.bruhh,tolong jangan bagi persepsi  negatif pada politik.semacam politik tu dah jadi lebih kotor dari perkataan babi dan bullshit yang kau orang selalu sebut.

"hukuman paling berat untuk seseorang yang enggan memimpin adalah dipimpin oleh orang yang lebih teruk daripadanya" -Plato
sedih bila pandangan kita terhadap politik telah dihadkan oleh parti pemerintah dan pembangkang,maka masyarakat sekarang suka main 'politik ikut-ikut'.

double standard-ramai pengikut tegar parti politik ni diam apabila kebenaran memihak kepada dia dan bising apabila sebaliknya berlaku.the hell?

babe,ini bukan berlaku di Malaysia saja.baru haritu aku tengok penyanyi singapore yang sekarang popular di Barat mengutuk negara sendiri.dan jangan ingat budak US suka sangat presiden diorang.

about dictactor issues in eastern asia
fact.aku faham ramai yang berusaha untuk menjadikan malaysia ni sebuah negara Islam yang maju dan sebahagian lagi menolak.yang aku tak faham bila budak-budak ni bantai "YA! SEMUA YANG BELIAU KATAKAN ITU ADALAH BENAR!".dan bila berbahas pasal sesuatu isu,mesti ada "TULAH.DUIT SEMUA BAGI DEKAT RAMBUT ROSMAH" atau pasal langit yang bertulisan ALLAH masa allahyarham TG Nik Aziz meninggal dunia pun nak dijadikan isu politik.

T_T.apa dah jadi dengan rakyat malaysia ni.

"orang tu,mengkritik isu,mengkritik masalah,lawanlah isu itu,lawanlah apa yang dilontarkan itu.pandangan lawan pandangan.tulisan lawan tulisan.itu sahaja.tak perlu nak ugut pukul ke apa" -Benz Ali (ANTITHESIS)

dan satu lagi.setiap pentadbiran mesti ada cacat celanya.dan tak payah lah kau orang nak cerca bagi lumpuh terus.kau cukup yakin?bila kau gulingkan pemerintahan tu,pemerintah baru tu lebih baik?manusia.bila dah dapat kuasa.pi mai pi mai..tang tu jugak.(ini tak bermaksud aku sokong sesiapa)

ya betul.ikutlah cara islam.maka kita akan berada dilandasan yang benar.itu aku tak bangkang.yang aku susah hati.kenapa perlu politikkan agama.banyak cara lain untuk mengislamkan Malaysia.tak perlu nak kata orang tu kafir ke apa."MAKA UNDILAH AKU SUPAYA KAMU MASUK SYURGA".ini dah tak betul.

kita berpolitik,untuk menaiktarafkan kehidupan.bukan berpolitik untuk memenangkan dia,atau dia.

tanyalah kenapa Malaysia tak maju-maju.kita ada banyak bangsa.banyak hati nak dijaga.kita negara Islam yang mengherdik Israel cukup-cukup.sebab tu kita perlu demokrasi dengan negara2 besar.dan kau mana tau apa rancangan negara besar utk memporak-perandakan kita.kau tau kutuk je.takkan nak bagitau semua dekat media.nak perang ke?!

korea/jepun/cina contohnya.dia orang takde multiracial.sebab tu dorang kuat."YOU WANT TO ENTER OUR COUNTRY,ACT LIKE THE REST OF US".kesan buruk?pandangan terhadap budaya luar sangat tertutup.nak jadi asimilasi macam indonesia? semua bangsa adalah sama.tiada perbezaan taraf.kesan buruk?kerajaan tak berhak campur tangan dalam isu kaum.jadi orang Islam boleh kahwin campur tanpa tukar agama dulu.ini sangat LOL.nak jadi macam US? gelandangan pun diberi elaun.kesan buruk? bankrup.dan kemungkinan untuk dibuang kerja semasa gawat ekonomi memuncak.nak pendidikan setaraf Finland? semua hasil negara dikerahkan untuk membangunkan pendidikan.macam mana dengan senjata?oh tak perlu.tapi kita dah cabar Israel.bukan calang-calang.mendedahkan negara bulat-bulat satu risiko yang besar.

pernah fikir semua ni? tak kau orang cuma fikir pasal diri sendiri.mana nak jadi CEO kalau yuran universiti awam mahal.mana nak makan kalau ada 6% GST.mana itu mana ini.tak pernah nak cukup.berlagak konon nak jadi negara maju.negara maju mana yang murah serba serbi.aku budak lagi.tak kerja tak cari duit tak tau.gaji ciput pembelanjaan melambung.itulah kos yang perlu kita bayar untuk 'tahun 2020'.bukan?

dan oh ya.tolong jangan rajin sangat sebar isu politik tanpa hujah kukuh,sebab "SAYA TAHU SAYA BENAR DAN KAMU SALAH" kepala hotak kamu tu.maka berbanggalah jadi anak Malaysia.jangan ulang sejarah lama.aku taknak rasa perang itu apa.tolong.

0

melepuh

okay ni istilah baru bagi perkataan mereput yang terlalu mainstream abad ini.

ceritanya sekarang aku dah jarang update blog.dan trafik jatuh menjunam.kahkah.dan malas pulak ak blogwalking.sedangkan bangun pagi pun malas.apatah lagi nak bw macam zaman dedulu kan.

pssst.nak tahu petanda yang kita dah tua?

okay tadi sempat bw kat blog orang.cantik.pandai coding.dan rata-rata semua budak sekolah lagi.DUNIA APAKAH INI!!zaman aku dulu budak sekolah mana pernah jumpa perkataan html.haha.tak adil betul.

disaat aku sibuk membaca markalah perjuangan mamat-mamat DuBook untuk mengembalikan kemerdekaan negara seperti zaman dahulu,yang mengingatkan aku bahawa sejarah mungkin akan berulang kembali,budak-budak muda dah jauh bertebaran di alam virtual ciptaan komunis sarjana siber.

sungguh.perkataan tidak releven dan kita patut move on tu dah lama menjadi kamus baru bangsa aku.tapi tak mustahil sejarah lama akan diulang tayang.ketika semua orang sibuk mempertahankan hak,pandangan,ideologi,falsafah masing-masing tapi yang mendengarnya kurang,mereka tak sedar juga mereka sibuk menjadi bahan bakar api sendiri.

dan yang menghentikan mereka cuma satu.sebuah lagi peperangan.mungkin kali ni lebih hebat dengan kehadiran sarjana siber ni.perang bukan lagi di darat,air, dan udara.apa boleh buat.itu permintaan mereka.lepas perang nanti,senyaplah.masing-masing akan mula bekerjasama semula.tanpa iri hati dan mementingkan diri sendiri.

tak rasa ke korang pernah baca ni dalam buku sejarah sekolah menengah?
0

KISAH AKU NYARIS AKU DI"AWANG HITAMKAN"



HAHA-satu kali gelak untuk tajuk entri kali ni.

pernah dengar IASM? tak? kali ni. KOLEJ LAGENDA. im sure you did.tapi bukan aku.nampak tak aku tak sensore kolej swasta ni.ada sebabnya.*wink wink

aku bertungkus lumus siapkan dokumen dan esei MARA sebab dia kata aku dapat tajaan full untuk 5 tahun pengajian dekat situ sampai degree.dan dia bagi taklimat dekat public library daerah aku  hari rabu.dan aku kena lapor diri hari isnin minggu depannya.

BUT THEN,mak kawan aku(bekas pegawai kewangan kolej tu selama 7 tahun)syorkan aku takyah pegi.dan dia ada banyak reason.

HAHA-gelak kali kedua-sebab-aku tak percaya dengan cakap dia.

so,dengan stress(aku memang kuat stress,haha)nya..,aku pi search internet.dari first time aku search Institut Antarabangsa Sains Perubatan Mantin ni memang takkan jumpa.yang jumpa web kolej tu pasal nursing.selidik punya selidik.course yang ditawarkan kat kertas tawaran masa taklimat tu akan dihantar ke GROUP KOLEJ LAGENDA,tak faham kan.meh aku terangkan.

kolej lagenda ni dulu asalnya dekat langkawi.tapi sebab diorang ada kes tergempar yang aku tak tahu sebab mungkin masa tu aku tengah main masak-masak bawah pokok ceri.dan sekarang diorang mulakan hidup baru di mantin,nilai negeri sembilan.group kolej lagenda ni ada banyak.


dan disebabkan aku menghadapi masa-masa yang sukar untuk mencari lokasi,tempat tinggal.fasiliti,dan maklumat pasal kolej kolej ni,aku pun rasa aku perlu share sikit pros and contras nya.kolej-kolej macam ni biasanya akan 'cari' pelajar.sampai aku baca EF(urusetia) dia ada datang promote ke rumah.dan EF ni macam main downline.dapat student dapat duit.kau bertuah kalau dapat EF yang bukan kaki songlap.

pasal course tadi.melalui surat tanpa kepala kolej yang aku dapat,selain nursing, aku berhak memilih course lain mcm management,account,fesyen and so on.tapi dia tak cakap masa taklimat yang kitorang akan diasingkan ke kolej yg lain.TELUS SANGAT MAK JEMAH OI.sebab yang aku baca.budak management akan ke linton.salahkan aku sebab banyak sangat membaca.XD.

dan tajaan MARA kononnya dapat separuh saja.lambat memang dah sah.tu memang bukan salah kolej.dan kawan mak aku tu kata sepanjang kerja dia mengutip duit budak dekat situ,budak memang bermasalah nak bayar yuran.dan akan digantung paper kalau tak bayar.which is kat sini aku salahkan pelajar sebab tak pandai bajet.tapi bukan tu masalah sebenar.pokoknya,ada banyak kes student MARA and PTPTN(ni yang paling sedih) yang short duit.


SUMBER BERITA : BERITA HARIAN EDISI JUMAAT 27 JANUARI 2012 m/s : 4 [ Nasional]


UMBER BERITA : SINAR HARIAN EDISI JUMAAT 27 JANUARI 2012 m/s : 18 [Lembah Kelang]


SUMBER BERITA : HARIAN METRO EDISI JUMAAT 27 JANUARI 2012 m/s : 41A [Setempat]

masalah sampingan.lambakan negro(senang citer).kau baca aduan rakyat negeri sembilan.dah jadi

perkampungan negro dekat situ.masalah buang bayi.ni bukan salah negro.ni salah cheap malay bitch-kaki gersang.btw,ni sisi mulia kolej ni.sikit aku ak inform bagi seimbang.kelas BI dia buat aku paling suka dengan kolej ni.hampir nak masuk Isnin ni.dan bila degree baru kau nampak dan boleh berspeaking jiwang dengan negro-negro ni.apa.tak cukup mulia?kau dapat apartment.dapur.3 bilik.3 toilet.bil api air free.and wifi di mana jua.bayar entrance rm500 je.yg lain taja.tu apa yang dimomokkan dekat aku.dan sebab aku tak pasti sekarang kolej ni dah berubah ke tak management dia,selagi tu aku taknak ambik risiko.aci pulak main nasib sapa dapat EF bukan kaki songlap kan.

beb.senang citer lah.kolej swasta memang mahal.tapi kau orang tak baik main tipu tipu duit ni.andai kata salah sorang tu anak yatim.buat dosa je.aku nak citer kesungguhan pegawai yang datang taklimat haritu memang KELAKAR habis ah.haih.kau dah meruntuhkan moral dan semangat power rangers aku untuk belajar tau tak.perangai jilaka betul.
Back to Top