2

#50 Peraturan Meleis

#50 - Manner is Just For Kids

Like seriously Malaysian?? -..-

aku baru balik dari satu sesi kelas 8 pagi -4 petang yang panjang dan memenatkan.lapar.pergi kafe.kafe kosong.senang hati.

nak nasi ayam.sebab kalau balik lambat.nasi ayam beratur panjang.so harini tak payah beratur.

within 5 minutes.budak lain balik kelas.dah panjang barisan belakang aku.

this is the part.adalah sorang makcik ni berlegar-legar blakang aku.lel.note di sini-ada sebaris panjang budak beratur sebelah aku.okay tak kisah since takkan lah makcik ni nak pergi beratur macam budak kecik pulak kan (see? aku pun dah meleis sekarang)

muka ketat habis makcik tu.kerek nak meninggal-haa aku marah ni.~(-_-)~

then,aku ni parkinson-eh takdelah,aku nak ambik plastik kuah and sambal nasi ayam.unfortunately jatuh.dan pecah.dan jatuh.dan pecah.aku panndang muka kawan aku.kawan aku pandang muka aku.ya.otak aku lambat berfikir masa tu.

dan sebelum sempat aku berfikir dengan lebih lama.ada suara-suara halus menikam- "ha ambik.jatuh tu.karang orang pijak-pijak" ya.aku nampak benda tu jatuh.dan ya.kau yang aku pijak dulu karang.

talking about manner here.ya aku salah lembab sangat ambik tindakan.but hey,know what even funnihh makcik? kau potong barisan.budak2 ni penat berfikir seharian dekat kelas.tapi bila nak makan-kena beratur-dan kena potong-dengan makcik.really?manner? 

KELAUT.please educate yourself.kenapa ajar manner untuk budak-budak kalau dah tau tak pandai guna sampai tua?
4

TUTORIAL GIMP : TRANSPARENT BACKGROUND

Ini interface GIMP.memang ada 3 tab keluar.at first,kinda annoying tapi alah bisa tegal biasa yedak.lel.
1. File > Open > pilih file dari dekstop anda 


lepas tu dia keluar macam ni.      
                                         
                                                   toolbox-sila teroka sendiri
                                                   tools yang dia bagi ya.
dekat sini boleh tengok
 layer yang kita tengah usahakan :P .
dan boleh undo bila salah.haha


3 . (1) klik pada fuzzy select tool
     (2) klik pada white base gambar/background gambar yang kita nak transparentkan.
      * itu layer yng muncul - kalau keluar fuzzy select tu maknanya korang dilandasan yang betul.kepidup!!
4. layer>transparency>colour to alpha




5. then dia keluar tabs ni.ini preview gambar kita yang dah ditransparentkan.kotak2 kelabu tu means kawasan transparent.klik 'OK'


6. IMPORTANT!! : Save as gif atau tiff sahaja.kalau tak.tak jadi transparent tu.


7. save 



8. Export

SAMPLE
okay jap.first nak bagitau. GIMP ni function dia sama dengan photoshop.lebih kurang lah.tapi dia open source-means free lah.haha.boleh search sendiri and download.

                                           





2

Tutorial Letak Widget Twitter+Tweet View


  1. log in dalam account twitter korang
  2. pergi ke setting>widget
  3. then akan nampak macam ni

lepas tu edit la ikut suka korang eh

maaf sebab aku memang selalu setting bahasa malaysia.bila lagi nak jadi malaysian kan.lulz.

*unclick 'foto kembang auto' tu kalau taknak gambar tweet pop up.so,dia akan jadi dalam bentuk url je.

*lepas dan siap.save lepas tu copy url and paste dekat sidebar blog.

kalau tak jadi bagi tau eh.

nanti minggu depan nak share tutor gunakan free GIMP apps [sini]  yang function dia sama macam photoshop.till then,chai chienn!
14

Kisah 4 flat version aku

Maka berakhirlah debaran semua pelajar matrikulasi di seluruh Malaysia semalam.jap kelmarin sebenarnya.

okay kenapa mcm skema je ni.

KMPH tahun ni ada berapa ratus ya 4 flat.hemph.yang aku ingat beratus.lewls..sebab naik kematu bontot gua menunggu giliran sorang-sorang dipanggil naik pentas.apa? aku cool.yang cool duduk bawah je.eheh.

kisah nya begini.pada suatu hari.terbitlah segugus sepasang pasangan (okay lama tak belajar bm) chinese di KMPH yang berkat lagi barakah ini.okay pendek cerita dua dua hot.lepas tu dua dua dapat 4 flat.

okay sekian.wahaha.

okay lepas tu aku fikir.apa je yang dapat menghalang kegeniusan mereka ini.

nampak tak banyak penggunaan okay disitu.ye,aku tahu.saja nak tekankan yang aku tak dapat 4 flat tapi aku okay,alhamdulillah.gituu..nah lah result.


4 tak berapa nak rata.wahaha,jauh lagi perjalanan tu.doakan ha.jangan nak gelak sangat. :P

6

Mereka Generasi Aku

liar

celupar

bertuhankan trend semasa

adab kelongkang

hidup tak pernah cukup

hati di kepala.otak di lutut.

haram dibedal halal.niat yang lebih penting.

nasihat luntur dicelah rambut perang

salah orang menyalak.salah sendiri berkutik tidak.

tiada lagi yang subjektif dalam pendapat

maksiat itu 'sweet'

ya.mereka generasi aku.yang kita sama-sama bentuk semalam.
0

Review Restoran Cowboy Place Negeri Sembilan


Nama gerai : Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Place
Lokasi : Lot 1360, Jalan Pantai, Batu 6, Port Dickson 71000, Negeri Sembilan (waze)


you guys boleh bergambar kenang-kenangan dekat sini.nampak topi banyak2 tu.ha..motor tu jangan bawak balik pulak


its my bro's . sibuk interframe.tangan pun jadilah
aku tak ambik gambar makanan act.sebab that's not my thing.my Ayah pun mesti marah punya.hahaha.tapi sebab nak bagi review,aku cekidaut lah untuk korang.credits to thevocket.com .

5

12

9
tembikai and apple juice.they also serve sky juice if you want. ^_^

the most unexpected thing was..itu je menu dia.bhahaha.yasss..aku pun terkejut mula-mula.tapi that's how they run business.cepat pun cepat.bagus jugak.tengok hidang pun pakai polisterin ja.habis makan,masuk tong smpah.tak susah hidup.

tapi serius.dah lah decorate ala-ala cowboy betul.walaupun suam duk bawah kanopi,tapi berbaloi ah.sedap!cepat!menarik! haha.aku recommend ni bukan senang haa.

4

A Morning Person



hi peeps.this photo was taken exactly at 3 am.no im not an insomniac.i just prefer studying early morning than night.sould i just called it dawn?no.its not dawn.its early morning.tehee.

are you an insomniac?


me-also a coffee-addict . coffee is the must-have-item in my locker.my only companionship. T_T .growing older...i used to think,who gonna be my coffee-mate??

HAHAHAHAHAHAHALOSERHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.

god.im soooo bored.its not monday.but its already blues.
3

Homemade Ice-cream






   


        
okay bekas aiskrim ni boleh beli dekat DIY .


Aiskrim Dadih 

*cara2 buat dadih-tapi tambah air sikit bagi cair

series sedap sebab dia ala2 kenyal gitu


Aiskrim Jelly Kickapoo

-curah air Kickapoo dalam acuan then beli jelly masukkan dalam 3 ketul cukup.dijamin puas.lol

k.takde tujuan kan entri ni.saje nak bagitau.jimat dan memuaskan bila kita buat sendiri kan.
4

Hukum Menumpangkan Sami

ceceh.bukan selalu nak share hukum hakam ni kan.despite pergi share benda mengarut,ada baiknya kita beritahu apa yang nampak remeh tapi penting.just to remind all of you "ISLAM ITU MUDAH TAPI JANGAN AMBIL MUDAH"

masa kelas PAI haritu ustaz aku ada tanya kitorang.soalan simple tapi semua orang tak boleh jawab.soalan dia adalah  :

"apa hukum kita menumpangkan sami  ke kuil?"

ada yang cakap bolehlah kot.as we lived in a multiracial country,we will be racist if we tend to neglect them.kan?

whatever it is.hukumnya HARAM.reason?kita dikira subahat dalam ritual-tingy.sembah berhala semua.just to highlight here,kita kena hormati pendirian,kepercayaan dan agama masing-masing.tapi kita tak boleh beri apa jua bentuk pertolongan yang menjurus ke arah penyembahan selain Allah.ha yang ni kena paham dulu.

"tapi kami pemandu teksi,ustaz.kalau dia reportkan kami bawak SPAD(Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat).kami akan dikenakan tindakan.lesen akan digantung."lebih kurang macam nilah soalan yang diaju kpd ustaz aku tu.

jadi ustaz tu pun jawab."untuk elakkan masalah2 ni timbul.BOLEH hantar tu tapi niatkan hantar sami tu ke tempat yang paling TERDEKAT.contohnya kuil tu dekat dengan 7-Eleven atau stesen minyak.so hantar dekat situ je.so hopefully either you-the readers,are muslim or non-muslim fahamilah betul-betul letak duduk situasi ni.dont misunderstood my post yeah?

Alhamdulillah Malaysia masih aman.correct me if im wrong.tak perlu rusuh-rusuh ke viral-viral apa.just inform me directly okay?

***bukan sami sahaja
Back to Top